Botanik Prof. Franc Krašan

Rojen v Šempasu 2. oktobra 1840 - umrl 12. maja 1907 v Gradcu. Čas, v katerem je živel in delal, ni bil naklonjen slovenskemu človeku, a je s svojo nadarjenostjo končal gimnazijo v Gorici in nadaljeval študij naravoslovja, matematike in fizike na Dunaju. Kot profesor je služboval na gimnaziji v Linzu, Gorici in Kranju ter bil okr. šolski nadzornik na celjski gimnaziji, nato pa od 1880 v Gradcu. Tu je bil tajnik, predsednik in knjižničar botaničnega odseka naravoslovnega društva za Štajersko. Upokojen je bil leta 1900. Že v mladih letih je proučeval rastlinstvo na Goriškem, a potem razširil svoja raziskovanja na Štajersko.

Več

Otvoritev trga botanika prof. Franca Krašana

V petek 28.08.2014 ob 18.00h smo se zbrali v Šempasu ob stari šoli in otvorili trg posvečen botaniku profesorju Francu Krašanu, Šempascu, rojenem nedaleč stran pri Librščevih.

Na tem trgu so združeni trije močni elementi : trg sam, obnovljeni vodnjak prestolonaslednika Karola Fran Josipa, ki nas spominja na stoto obletnico I. svetovne vojne in skulptura Marka Pogačnika , katero je podaril Šempasu svoji domači vasi.

 Z otvoritvijo trga ohranjamo trajne vrednote današnjim prebivalcem in prihodnjim rodovom.

Več

Odkritje spominske plošče botaniku prof. Francu Krašanu, 2011

Šempas je v petek 21.oktobra doživel slavnostni dan.
Na domačiji pri »Librščevih« se je zbralo veliko število ljudi , ki so s svojo prisotnostjo počastili odkritje spominske plošče posvečene pomembnemu botaniku iz 19.stoletja Francu Krašanu rojenemu v tej hiši.
Na domačiji sedaj gospodari njegov sorodnik Jožko Krašan z družino. Spominska plošča stoji na lično urejenem portonu, kateri so značilni za Šempas.

Več

Defibrilatorji AED

DEFIBRILATORJI AED v Krajevni skupnosti Šempas.

Več

Bibliobus

Razpored obiskov bibliobusa (potujoče knjižnice) v Šempasu.

Več

Zbirni center za kosovne odpadke

Urnik zbirnega centra:

Ponedeljek: od 10.00 do 12.00
Sreda: od 14.000 do 17.00
Sobota: od10.30 do 12.00

Hitro iskanje

Zemljevid