Botanik Prof. Franc Krašan

Rojen v Šempasu 2. oktobra 1840 - umrl 12. maja 1907 v Gradcu. Čas, v katerem je živel in delal, ni bil naklonjen slovenskemu človeku, a je s svojo nadarjenostjo končal gimnazijo v Gorici in nadaljeval študij naravoslovja, matematike in fizike na Dunaju. Kot profesor je služboval na gimnaziji v Linzu, Gorici in Kranju ter bil okr. šolski nadzornik na celjski gimnaziji, nato pa od 1880 v Gradcu. Tu je bil tajnik, predsednik in knjižničar botaničnega odseka naravoslovnega društva za Štajersko. Upokojen je bil leta 1900. Že v mladih letih je proučeval rastlinstvo na Goriškem, a potem razširil svoja raziskovanja na Štajersko.

 

Ugotavljal je vpliv rastlinskih nahajališč na rastline. O teh pomembnih ugotovitvah je napisal številne razprave, knjige in botanične učbenike. 1867 je v razpravi o vrstah peteroprstnikov prvič omenil rastlino južni peteroprstnik - Potentila australis - Krašan.

Prvi je sistematično raziskoval rastlinstvo naših krajev ter predstavil bogastvo in raznolikost Trnovskega gozda botaničnemu svetu. Naš priznani botanik prof. Tone Wraber ga je v predavanjih in botaničnih srečanjih pogosto omenjal, ga cenil tudi kot zavednega Slovenca in želel, da bi se temu velikemu človeku z ustreznim obeležjem v domačem kraju oddolžili. 

Defibrilatorji AED

DEFIBRILATORJI AED v Krajevni skupnosti Šempas.

Več

Bibliobus

Razpored obiskov bibliobusa (potujoče knjižnice) v Šempasu.

Več

Zbirni center za kosovne odpadke

Urnik zbirnega centra:

Ponedeljek: od 10.00 do 12.00
Sreda: od 14.000 do 17.00
Sobota: od10.30 do 12.00

Hitro iskanje

Zemljevid