Obisk iz Azerbajdžana

V petek 12. maja 2017 smo se zbrali pri stari šoli v Šempas, kjer je odpravnik poslov veleposlaništva Republike Azerbajdžan v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, društvom prijateljev Azerbajdžana in Krajevno skupnostjo Šempas organiziralo polaganje venca k doprsnemu kipu Mihajla. Prireditev je potekala ob 70 obletnici zmage nad nacifašizmom in ustanovitvi Azerbajdžanske države. Ob tej priložnosti smo odkrili obnovljeno spominsko ploščo v Vitovljah, na mestu kjer je novembra 1944, padel Azerbajdžanski heroj Mehdij Huseynzadje – Mihajlo. 

Ploščo  so odkrili veleposlanik Republike Azerbajdžan Galib Israfilov in domačinke iz Vitovelj. 

Pri kulturnem programu so sodelovali učenka OŠ Šempas, ter harmonikaš Jordan Ušaj. 

Kasneje se je program nadaljeval v dvorani v Perli z visokimi diplomatskimi predstavniki, ob obletnici zmage nad fašizmom in Azerbajdžanskem narodnem prazniku ob ustanovitvi države.

Potekal je tudi kulturni program v katerem se je izkazal MePZ Lipa Šempas.

Obisk iz Azerbajdžana

Več

Odkritje informacijske table ob doprsnem kipu heroja Mihajla

V soboto 9. maja 2015 smo se zbrali pri stari šoli v Šempas, kjer je veleposlaništvo Republike Azerbajdžan v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica in Krajevno skupnostjo Šempas organiziralo prireditev ob 70 obletnici zmage nad nacifašizmom. Ob tej priložnosti smo odkrili informacijsko tablo pri doprsnem kipu Mehdija Huseynzadeja – Mihajla. Informacijsko tablo so odkrili veleposlanik Republike Azerbajdžan Galib Israfilov, svetnica Mestne občine Nova Gorica Damjana Pavlica in predsednica KS Šempas Barbara Kante. Prisotna sta bila tudi veleposlanika Ukrajine in Gruzije ter poslanka DZ Mirjam Bon Klanjšček.

Pri kulturnem programu so sodelovali otroški pevski zbor Šempas z glasbeno spremljavo, MEPZ Lipa Šempas, Moški pevski zbor Ciril Silič Vrtojba ter harmonikaš Jordan Ušaj.

Več

Obisk veleposlanika republike Azerbajdžana v Šempasu, 2014

V četrtek 18. decembra 2014 so se v Šempasu zbrali predstavniki veleposlaništva Azerbajdžana iz Dunaja, ter predstavniki borcev druge svetovne vojne proti nacifašizmu Hrvaške, Italije in Slovenije.

Prisotni so si ogledali muzejsko sobo posvečeno narodnemu heroju Azerbajdžana Mehdiju – Mihajlu. Pred spomenik so položili cvetje in v parku posadili oljko, drevo miru in prijateljstva, ki bo utrdila prijateljske vezi med Slovenijo in Azerbajdžanom.

Sledila je pogostitev z domačimi dobrotami in vinom šempaskega vinarja Batiča.

Več

Spominski muzej Mehdiju Husejnzadeju - Mihajlu

Informacije
GORIŠKI MUZEJ
tel.: 05 335 98 11

Ogled muzeja
gospa MIRICA KRAGELJ
gam: 041 88 94 32

Otvoritev Muzeja

V petek 10.06. 2011 se je v Šempasu zgodil pomemben dogodek. Odprli smo muzej narodnemu heroju Azerbajdžana  Mehdi  Husejnzade – Mihajlu, ki se je boril v drugi svetovni vojni v Gradnikovi brigadi in padel v Vitovljah konec leta 1944. Mihajlo je bi rojen leta 1918 v Bakuju ob Črnem morju, študiral je slikarstvo in lingvistiko na univerzi v St.Petersburgu. Druga svetovna vojna je to prekinila, kot borec rdeče armade je bil ranjen in ujet pri bitki za Stalingrad. Da bi se rešil ujetništva se pridružil Türkestanski legiji (wermaht) in kot njen vojak prišel v Trst. Takoj je navezal stike z partizani in se jim pridružil v začetku februarja 1944. Kot poznavalec organizacije nemške vojske in nemškega jezika je postal izredno uspešen diverzant, tako da so razpisali nagrado na njegovo glavo. Bil je razgledan, družaben fant zelo priljubljen pri domačinih. Neke noči so ga presenetili v Vitovljah, kjer je padel v nemško zasedo, težko ranjen se je zavlekel ob kamnitem zidu, tam so ga zjutraj našli domačini. Skrivoma so ga prepeljali v Čepovan, kjer je pokopan.
Že leta 2007 so mu, na pobudo Azerbajdžana in društva prijateljev Azerbajdžana postavili spomenik v Šempasu in tako je tudi po smrti postal povezovalec dveh oddaljeni  narodov.
Na obisku v Sloveniji je bil predsednik Azerbajdžana dr. Ilham Aliev , gostil ga je predsednik Slovenije dr. Danilo Türk.
Oba predsednika sta prišla v Šempas , kjer je dr Aliev odprl muzej Mihajlu , tako je naša vas doživela obisk na najvišji ravni.Dogodek je potekal spontano in prisrčno.
Zapeli so nam otroci pevskega zbora O.Š Šempas in MePZ Lipa Šempas v spremstvu kitaristov iz osnovne šole.
Ob tej priložnosti sta se obema zboroma pridružila tudi oba predsednika, kar je izpadlo zelo toplo in prijateljsko.
Slavnostni govorniki so bili: župan občine Nova Gorica Matej Arčon, predsednik Azerbajdžana dr.Aliev in predsednik Slovenije dr. Türk. Prisotnih je bilo precej pomembnih družbenopolitičnih delavcev iz prostora Republike Slovenije in diplomatov iz Azerbajdžana.
Vsi obiskovalci so si z zanimanjem ogledali muzej Mihajla in poklepetali v neformalnem vzdušju.Oba predsednika sta se še poslikala skupaj z veterani ob spomeniku , pozdravila prisotne in odšla proti Novi Gorici.
Dogodek nam bo ostal v prijetnem spominu.

zbiranje ljudi pri stari šoli v Šempasu

Več

Defibrilatorji AED

DEFIBRILATORJI AED v Krajevni skupnosti Šempas.

Več

Bibliobus

Razpored obiskov bibliobusa (potujoče knjižnice) v Šempasu.

Več

Zbirni center za kosovne odpadke

Urnik zbirnega centra:

Ponedeljek: od 10.00 do 12.00
Sreda: od 14.000 do 17.00
Sobota: od10.30 do 12.00

Hitro iskanje

Zemljevid