Otvoritev Muzeja

V petek 10.06. 2011 se je v Šempasu zgodil pomemben dogodek. Odprli smo muzej narodnemu heroju Azerbajdžana  Mehdi  Husejnzade – Mihajlu, ki se je boril v drugi svetovni vojni v Gradnikovi brigadi in padel v Vitovljah konec leta 1944. Mihajlo je bi rojen leta 1918 v Bakuju ob Črnem morju, študiral je slikarstvo in lingvistiko na univerzi v St.Petersburgu. Druga svetovna vojna je to prekinila, kot borec rdeče armade je bil ranjen in ujet pri bitki za Stalingrad. Da bi se rešil ujetništva se pridružil Türkestanski legiji (wermaht) in kot njen vojak prišel v Trst. Takoj je navezal stike z partizani in se jim pridružil v začetku februarja 1944. Kot poznavalec organizacije nemške vojske in nemškega jezika je postal izredno uspešen diverzant, tako da so razpisali nagrado na njegovo glavo. Bil je razgledan, družaben fant zelo priljubljen pri domačinih. Neke noči so ga presenetili v Vitovljah, kjer je padel v nemško zasedo, težko ranjen se je zavlekel ob kamnitem zidu, tam so ga zjutraj našli domačini. Skrivoma so ga prepeljali v Čepovan, kjer je pokopan.
Že leta 2007 so mu, na pobudo Azerbajdžana in društva prijateljev Azerbajdžana postavili spomenik v Šempasu in tako je tudi po smrti postal povezovalec dveh oddaljeni  narodov.
Na obisku v Sloveniji je bil predsednik Azerbajdžana dr. Ilham Aliev , gostil ga je predsednik Slovenije dr. Danilo Türk.
Oba predsednika sta prišla v Šempas , kjer je dr Aliev odprl muzej Mihajlu , tako je naša vas doživela obisk na najvišji ravni.Dogodek je potekal spontano in prisrčno.
Zapeli so nam otroci pevskega zbora O.Š Šempas in MePZ Lipa Šempas v spremstvu kitaristov iz osnovne šole.
Ob tej priložnosti sta se obema zboroma pridružila tudi oba predsednika, kar je izpadlo zelo toplo in prijateljsko.
Slavnostni govorniki so bili: župan občine Nova Gorica Matej Arčon, predsednik Azerbajdžana dr.Aliev in predsednik Slovenije dr. Türk. Prisotnih je bilo precej pomembnih družbenopolitičnih delavcev iz prostora Republike Slovenije in diplomatov iz Azerbajdžana.
Vsi obiskovalci so si z zanimanjem ogledali muzej Mihajla in poklepetali v neformalnem vzdušju.Oba predsednika sta se še poslikala skupaj z veterani ob spomeniku , pozdravila prisotne in odšla proti Novi Gorici.
Dogodek nam bo ostal v prijetnem spominu.

zbiranje ljudi pri stari šoli v Šempasu

partizanski praporščaki

gardista Slovenske vojske z vencem

govori župan Občine Nova Gorica Matej Arčon

gardista Slovenske vojske ob spomeniku

govori predsednik Republike Slovenije dr.Danilo Türk 

govori predsednik Azerbajdžana dr. Ilham Aliev

vrsta »pomembnih«

združeni pevski zbori Šempasa

pevcem sta se pridružila oba predsednika

odkritje spominske plošče

spominska plošča muzeja Mihajlo – spodaj spominska plošča Ruskemu bataljonu

kip Mihajla v muzeju

razstavni exponati v muzeju

predsednika z veterani

prisrčen pogovor

pozdrav pred odhodom v Novo Gorico

Defibrilatorji AED

DEFIBRILATORJI AED v Krajevni skupnosti Šempas.

Več

Bibliobus

Razpored obiskov bibliobusa (potujoče knjižnice) v Šempasu.

Več

Zbirni center za kosovne odpadke

Urnik zbirnega centra:

Ponedeljek: od 10.00 do 12.00
Sreda: od 14.000 do 17.00
Sobota: od10.30 do 12.00

Hitro iskanje

Zemljevid