Proslava v počastitev kulturnega praznik

V četrtek, 7.2.2019, je KPD Lipa Šempas, v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Šempas organizirala proslavo v počastitev slovenskega kulturnega praznika, ki je bila dobro obiskana.

Najprej so nastopili učenci osnovne šole, ki so nas popeljali skozi življenje in delo našega največjega pesnika Franceta Prešerna. V zelo lepem prepletu poezije in glasbe so nastopili recitatorji petega in šestega razreda, pod mentorstvom Mateje Hocevar Gregoric ter pevci mladinskega pevskega zbora pod vodstvom Mojce Maver Podbersic. Mlade pevce je spremljal mini orkester, sestavljen iz violoncelov, violin, kitar, prečnih flavt in klavirja, z dodatno klavirsko spremljavo Andreje Konjedic Lenardic.

Več

Zimska pravljica

 

V soboto je bil v Kulturnem domu Šempas koncert ZIMSKA PRAVLJICA, v izvedbi Ansambla Saša Avsenika in Slovenskega okteta.  Koncert je bil preplet vednozelenih Avsenikovih melodij, novih pesmi Saša Avsenika in znanih pesmi Slovenskega okteta. Se posebna poslastica pa so bile najlepše Avsenikove pesmi, ki jih je pel Slovenski oktet ob spremljavi Ansambla Saša Avsenika.

Na koncertu je imela svojo točko tudi Vokalna skupina Ardeo, Muziknti izpod Vitovske gore pa so z Avseniki zaigrali Golico.

Doživeli smo pravo pravljico, čudovit koncert ki je vsem ogrel srca. »Koncert, kot ga daleč naokoli še ni bilo«. Je bilo slišati, ko je občinstvo odhajalo iz dvorane.

Zimska pravljica 2018

Več

Ljudski pevci in godc

 

V soboto, 17.11.2018, je bil v Kulturnem domu Šempas že 13. KONCERT LJUDSKIH PEVCEV IN GODCEV, v organizaciji Kulturno prosvetnega društva Lipa Šempas. Slišati je bilo ljudske pesmi, ki so od kraja do kraja različne,  ob spremljavi tipičnih ljudskih glasbil. Taki in podobni koncerti pripomorejo, da se ljudska glasba prenaša iz roda v rod, saj je pomemben del naše kulturne dediščine in slovenske identitete.

Večina nastopajočih je bila s Primorske, prišli pa so tudi z Gorenjske in Logarske Doline.

V uvodu je zapel ljudski pevec Simon Eržen iz Kamne Gorice, ki ga je spremljal harmonikar Primož Merlak, tolminsko in rezijansko glasbo ohranjajo Rezianab sasiedi iz Tolmina, dva Vipavca in en Kraševec - Naši fantje, so zapeli ob spremljavi mandoline, basa in harmonike. Ljudske pevke iz Kulturnega društva Kraški šopek iz Sežane, ki ohranjajo kraške narečne ljudske pesmi, da ne bi šle v pozabo, so nastopile v novih ročno izdelanih svečanih oblačilih Kraševke iz druge polovice 19. stoletja. Po ljudsko je zapela domača Vokalna skupina Ardeo. Večer pa so zaključili Franjotovi klobukarji iz Ljubnega ob Savinji z ljudskimi in narodnozabavnimi vižami.

Večer je hitro minil ob poslušanju šaljivih besedil in prijetnih melodij

Ljudski pevci in godci 2018

Več

KONCERT LJUDSKIH PEVCEV IN GODCEV 2017

V soboto, 25.11.2017, je v Kulturnem domu Šempas potekal že 12. KONCERT LJUDSKIH PEVCEV IN GODCEV, večer ljudske glasbe, plesa, igre in humorja. 

Obiskovalci so prisluhnili ljudskim pesmim s hudomušnimi in šaljivimi besedili, ki so jih spremljala ljudska glasbila kot so bajs, buča, nunalca, glavnik, kosa, lesene žlice, grablje, perilnik …… in nepogrešljiva harmonika. 

Po pozdravnem nagovoru predsednice Krajevne skupnosti Šempas, so zapeli učenci 4. razreda Osnovne šole Šempas in razveselili občinstvo s šaljivo zgodbico.  Pritrkovalci iz Kamne Gorice so s štirimi miniaturnimi zvonovi  odzvonili prelepe melodije. V nadaljevanju so zaigrali Muzikanti izpod Vitovske gore in Flaškoni z Vogrskega, po rezijansko in bovško pa so zapele Buške čeče.  Fantje z vasi in Bučenski ramplači so nam predstavili dolenjsko ljudsko izročilo, folklorna skupina in ljudski pevci KUD Milke Zorec pa sta prikazala pesmi in plese s Štajerske. Zgodovino in pomen slovenske ljudske glasbe je opisala slavnostna govornica, ga. Zarja Hönn Marc, ravnateljica Osnovne šole Šempas. S kratkim skečem je poslušalce nasmejala tudi Amaterska gledališka skupina ŠOOV iz Šempasa.

Med poslušanjem vedrih besedil in prijetnih melodij je občinstvo pozabilo na čas in po končani prireditvi dobre volje zapustili prizorišče.

KONCERT LJUDSKIH PEVCEV IN GODCEV 2017

Več

Mešani pevski zbor Lipa v Zagrebu

Mešani pevski zbor Lipa iz Šempasa pod vodstvom zborovodkinje Katje Bajec je na povabilo Kulturno prosvetnega društva Slovenski dom Zagreb organiziral tridnevno turnejo po Zagrebu. Pripravili so bogat kulturni program, na katerega so povabili tudi tam živeče Slovence.  Skupaj z njihovim zborom, ki deluje pod okriljem društva, so pripravili celovečeren koncert, kjer so zapeli slovenske pesmi in jim pričarali delček domovine.

Mešani pevski zbor Lipa v Zagrebu

Več

Defibrilatorji AED

DEFIBRILATORJI AED v Krajevni skupnosti Šempas.

Več

Bibliobus

Razpored obiskov bibliobusa (potujoče knjižnice) v Šempasu.

Več

Zbirni center za kosovne odpadke

Urnik zbirnega centra:

Ponedeljek: od 10.00 do 12.00
Sreda: od 14.000 do 17.00
Sobota: od10.30 do 12.00

Hitro iskanje

Zemljevid