Že nekaj let v Turističnem društvu Šempas ohranjamo staro tradicijo, od sajenja koruze (sirka) na polju do koruzne (sirkove) moke za polento.
Pri Rjavčevih so posadili na Šempaskem polju avtohtono koruzo (semenski sirk), ki je nekoč prevladovala sedaj pa je že redkost.
Ko je koruza dozorela, smo začeli z nabiranjem koruze na polju (lomljenje sirka), ličkanjem (žurjenjem), in pletenje koruznik storžev v kite ,kjer so se posušili. Sedaj je prišel čas za luščenjem storžev (mncnje panol), kar vam pokažemo z foto utrinki.
Zrnje bomo zmleli in iz te moke kuhali polento na prazniku Šempasa, Mohorjevem. Tako bomo zaokrožili naravni ciklus od koruze na polju do polente na mizi.
Razpoloženje je bilo na višku, brez klobas in drugih domačih dobrot (gospodinje so pripravile svinjske ledvičke, kar je že redkost na mizah) ter kozarca domačega seveda ni šlo.