V lepem sončnem vremenu smo se, v četrtek popoldan člani TD Šempas in simpatizerji zbrali pri Rjavčevih. Odpravili smo se na Šempasko polje, kjer smo imeli posajeno koruzo iz avtohtonih starih semen. Pri nabiranju koruze so sodelovali vsi, stari in mladi, vzdušje ob kozarcu domačega je bilo lepo. Letina je bila letos skromnejša, kajti sušno obdobje je vplivalo na velikost koruznih storžev (sirkovih panol). Koruzo smo pripeljali na Rjavčevo kmetijo, kjer smo si privoščili domačo malico.
Zbralo se je še nekaj naših članov in začeli smo z ličkanjem koruze (žurjenju sirka). Vzdušje je bilo fenomenalno, ob zvoku harmonike je bilo vsem zelo lepo, pomagal je tudi mali harmonikaš, pa tudi zapelo se je. Vsi smo bili veseli ob številčni udeležbi na ličkanju.
Koruzo smo pletli v kite, kjer se bo osušilo zrnje in bo, ko ga bomo omencali in zmleli, dalo odlično domačo moko iz katere bomo Šempasci na Prazniku Šempasa Mohorjevem kuhali domačo polento. Seveda smo se pogostili, tokrat z pašto in domačimi klobasami, pekli smo kostanj pa tudi sladke dobrote niso manjkale, da o vinu iz Šempaskih vinogradov niti ne govorim.
Kot vsako leto bomo tudi letos zaključili krog od sejanja starih avtohtonih vrst koruze, nabiranja, ličkanja, pletenja v kite, luščenja, mletja v moko in kuhanja domače Šempaske polente, torej od Šempaskega polja do polente na prazniku Šempasa Mohorjevem.