Že nekaj let v Turističnem društvu Šempas ohranjamo staro tradicijo, od sajenja koruze (sirka) na polju do koruzne (sirkove) moke za polento.
Pri Rjavčevih so posadili na Šempaskem polju avtohtono koruzo (semenski sirk), ki je nekoč prevladovala sedaj pa je že redkost.
Ko je koruza dozorela, smo začeli z nabiranjem koruze na polju (lomljenje sirka), ličkanjem (žurjenjem), in pletenje koruznik storžev v kite ,kjer so se posušili. Sedaj je prišel čas za luščenjem storžev (mncnje panol), kar vam pokažemo z foto utrinki.
Zrnje bomo zmleli in iz te moke kuhali polento na prazniku Šempasa, Mohorjevem. Tako bomo zaokrožili naravni ciklus od koruze na polju do polente na mizi.
Razpoloženje je bilo na višku, brez klobas in drugih domačih dobrot (gospodinje so pripravile svinjske ledvičke, kar je že redkost na mizah) ter kozarca domačega seveda ni šlo.
Nabiranje in ličkanje koruze , na Šempaskem polju in Rjavčevi kmetiji , 2016
»Lomljenje in žurjenje sirka«
V lepem sončnem vremenu smo se popoldan, člani TD Šempas in simpatizerji, zbrali pri Rjavčevih. Odpravili smo se na Šempasko polje , kjer smo imeli posajeno koruzo iz avtohtonih starih semen. Pri nabiranju koruze so sodelovali vsi stari in mladi, vzdušje ob kozarcu domačega je bilo lepo. Koruzo smo pripeljali na Rjavčevo kmetijo, kjer smo si privoščili staro jed, v Šempasu imenovano ječmenko.
Že nekaj let v Turističnem društvu Šempas ohranjamo staro tradicijo, od sajenja koruze (sirka) na polju do koruzne(sirkove) moke za polento. Pri Rjavčevih so posadili na Šempaskem polju avtohtono koruzo (semenski sirk), ki je nekoč prevladovala sedaj pa je že redkost. Ko je koruza dozorela, smo začeli z nabiranjem koruze na polju (lomljenje sirka), ličkanjem (žurjenjem), in pletenje koruznik storžev v kite, kjer so se posušili. Sedaj je prišel čas za luščenjem storžev (mncnje panol) , kar vam pokažemo z foto utrinki. Zrnje bomo zmleli in iz te moke kuhali polento na Mohorjevem. Tako bomo zaokrožili naravni ciklus od koruze na polju do polente. Razpoloženje je bilo na višku, brez polente zabeljene z koščki klobase seveda ni šlo. Na koncu večera smo malce pokušavali vina v Rjavčevem hramu in uživali v tihožitju domačih salam.
V Turističnem društvu Šempas smo se odločili, da obudimo staro tradicijo lomljenja sirka na polju in ročnega žurjenja.
Na Šempaskem polju nam je gospodar Vinko Cernatič posadil autohtono vrsto koruze. Člani Turističnga društva smo se zbrali in polomili sirk ter ga v gnojnem košu z najstarejšim traktorjem v Šempasu pripeljali do Erjavčevih. Zvečer smo se zbrali tako kot so se pred leti vaščani zbirali po kmetijah in pod večer žurli sirk (ličkali koruzo), ter pletli kite. Sirk spleten v kite se je posušil na zraku, kasneje so ga zmncali in zrnje peljali v mlin. Mlinski kamni so zrnje zmleli v moko, in tako smo iz te koruzne moke lahko kuhali polento.
Tudi letos bo tako in iz moke, ki jo bomo pridobili iz avtohtone vrste koruze bomo v Turističnem društvu Šempas na prazniku Mohorjevo kuhali polento.
Začeli smo z nabiranjem koruze na polju (lomljenje sirka), ličkanjem (žurjenjem) in sedaj luščenjem storžev (mncnje panol) , kar vam pokažemo z foto utrinki. Zrnje bomo zmleli in iz te moke kuhali polento na Mohorjevem. Tako bomo zaokrožili naravni ciklus od koruze na polju do polente.