Ročno postavljanje mlaja

Na predvečer praznika dela se je v Šempasu oživilo tradicijo postavljanja mlaja in kresovanja. Naše postavljanje mlaja pa ni kar tako, saj smo že dvakrat zmagali na izboru “Naj mlaj”, ki ga organizirajo zamejci iz Jeremitišča. Enkrat smo dobili celo nagrado za ohranjanje tradicionalnega dvigovanja mlaja, saj spoštujemo staro tradicijo ročnega dvigovanja in okraševanja. Uspeli smo s spontanim druženjem vaščanov Šempasa, ob stari osnovni šoli, igrala nam je šempaška godba.

Priprava in dvigovanje mlaja 2022

Priprava in dvigovanje mlaja 2022

Več

Ročno dvigovanje mlaja v Šempasu, 2021

Postavljanje Mlaja v Šempasu 2021

Več

Ročno dvigovanje mlaja v Šempasu, 2019

Na praznični dan v soboto 27.4., smo se  odpravili v Krnico (Trnovski gozd) po mlaj. Da smo drevo za mlaj sploh dobili, smo preživeli kalvarijo ali bitko z mlini na veter Slovenske birokracije, katere ne bi razumel niti največji um na svetu Leonardo da Vinci. Imeli smo raznovrstno vreme sončno, deževno, tudi malce toče je padlo in kar vetrovno je bilo. Gozdarji so nam dali drevo , ki ga je bilo zelo težko podreti, tudi zaradi nestanovitnega vremena, vendar smo nekako uspeli. Drevo smo oklestili, in namestili na, za prevoz,  prilagojen voz. Mlaj okrašen z slovensko zastavo in zastavo TD Šempas smo popeljali proti Šempasu. Ob stari šoli smo mlaj oluščili , in se potem pri Rjavčevih  malce podkrepili z joto in klobasami.

Na dan dvigovanja mlaja, v torek 30.04., smo imeli neugodno deževno vreme. Dan prej so pridne roke članov TD Šempas ubrale bršljan , in  ga spletli v kito in opletli obroč. Mlaj smo opletli z bršljanovo kito in namestili obroč ter vlečne vrvi. Ženske so deblo in obroč okrasile z papirnatimi rožami in trakovi v barvi trobojnice, rože so izdelale pridne članice TD Šempas na delavnici izdelave rož iz krep papirja. V krošnjo mlaja smo pritrdili bambusovo palico, na njo  slovensko in evropsko zastavo, na vrh palice pa tri rože. Pripravili smo prireditveni prostor, mize, stojnice, gardelo,  ter  davčno blagajno, kot to zahteva od nas naša ljubljena domovina  itd…. , in vse je bilo pripravljeno na dvig mlaja. Zvečer se nas je vreme usmililo in vaščani so se zbrali v lepem številu.

Moški so poprijeli za podpornike, na vrveh pa so todi ženske pomagale in z močjo svojih rok smo  začeli dvigovati mlaj, letos smo na vrveh uvajali tudi mlade fante. Letošnji mlaj je bil debel in težak zato smo dvigovali počasi in previdno, da se ne bi zgodilo kaj nepotrebnega. Dvigovalci so se izkazali in mlaj  dvignili z močjo svojih rok, ko je bil postavljen smo ga pritrdili z zagozdami in peskom. Ponosno stoji naš lepi Šempaski mlaj, harmonika je zaigrala, prisotni so se ob hrani in pijači poveselili, nebo je razsvetlil ognjemet. Vaščani Šempasa smo bili ponosni, kajti navkljub problemom z birokracijo, vremenom in težo letošnjega mlaja smo vseeno uspeli. Kdor se bo vozil skozi Šempas se lahko o lepoti našega mlaja, ki stoji ob stari šoli ob cesti, sam prepriča. Čeprav je bilo zvečer malce hladno nam je bilo pri srcih toplo, ker je bilo vse prav in lepo.

Ročno dvigovanje mlaja v Šempasu, 2019

Več

Ročno dvigovanje mlaja v Šempasu, 2018

V soboto 28.04., smo se  odpravili na Predmejo po mlaj. Imeli smo sončno in malce vetrovno vreme, smreko so nam podrli gozdarji, tako kot veleva zakon v naši ljubljeni birokratski domovini. Mi smo drevo oklestili, in namestili na, za prevoz,  prilagojen voz. Mlaj okrašen z slovensko zastavo in zastavo TD Šempas smo popeljali proti Šempasu. Ob stari šoli smo mlaj oluščili , in se potem pri Rjavčevih  malce podkrepili z ječmenko in klobasami.

Na dan dvigovanja mlaja, v ponedeljek 30.04. smo imeli lepo sončno vreme. Zjutraj so pridne roke članov in članic TD Šempas ubrale bršljan , in  ga spletli v kito in opletli obroč. Mlaj smo opletli z bršljanovo kito in namestili obroč ter vlečne vrvi. Ženske so deblo in obroč okrasile z papirnatimi rožami in trakovi v barvi trobojnice, rože so izdelale pridne članice TD Šempas na delavnici izdelave rož iz krep papirja. V krošnjo mlaja smo pritrdili bambusovo palico, na njo  slovensko in evropsko zastavo, na vrh palice pa tri rdeče rože. Pripravili smo prireditveni prostor, mize, stojnice, gardelo,  ter  davčno blagajno, kot to zahteva od nas naša ljubljena domovina  itd…. , in vse je bilo pripravljeno na dvig mlaja.

Moški so poprijeli za pike in podpornike, na vrveh pa so todi ženske pomagale in z močjo svojih rok smo  začeli dvigovati mlaj, letos smo na vrveh uvajali tudi mlade fante. Dvigovali smo počasi in previdno, da se ne bi zgodilo kaj nepotrebnega. Mlaj smo dvignili, ga pritrdili z zagozdami in peskom. Ponosno stoji naš lepi Šempaski mlaj, harmonika je zaigrala, prisotni so se ob hrani in pijači poveselili, nebo je razsvetlil ognjemet. Čeprav je bilo zvečer malce hladno nam je bilo pri srcih toplo, ker je bilo vse prav in lepo.

Ročno dvigovanje mlaja v Šempasu, 2018

Več

Ročno dvigovanje mlaja v Šempasu, 2017

V četrtek 27.04., smo se  odpravili v Krnico (Trnovski gozd) po mlaj. Imeli smo sončno in malce vetrovno vreme, smreko smo podrli, jo oklestili, in namestili na, za prevoz,  prilagojen voz. Mlaj okrašen z slovensko zastavo in zastavo TD Šempas smo popeljali proti Šempasu. Ob stari šoli smo mlaj oluščili , še prej pa smo se malce podkrepili z ječmenko in kožarcami, pri Rjavčevih.

Ročno dvigovanje mlaja v Šempasu

Več

Defibrilatorji AED

DEFIBRILATORJI AED v Krajevni skupnosti Šempas.

Več

Bibliobus

Razpored obiskov bibliobusa (potujoče knjižnice) v Šempasu.

Več

Zbirni center za kosovne odpadke

Urnik zbirnega centra:

Ponedeljek: od 10.00 do 12.00
Sreda: od 14.000 do 17.00
Sobota: od10.30 do 12.00

Hitro iskanje

Zemljevid